Terug

Waarom val ik niet af?

Katja

Goedemiddag,

 

Ik had een vraag over afvallen. Ik heb met de formule voor Basale Stofwisselings Snelheid uitgerekend dat mijn lichaam in rust ongeveer 1900 calorien verbrand. Ik werk in het onderwijs en heb dus 20 procent toegepast voor dagelijks verbruik wat dus neerkomt op 2250 calorien op een dag. Nu eet ik rond de 1200 calorien per dag verdeeld over 3 maaltijden 2 tussendoortjes en geen snoep. Eerste week val ik bijna een kilo af,de tweede week kom ik die kilo weer bij?

 

Wat doe ik fout?

 

gr. Joke


2 Antwoorden

Antwoord van Dieetstyle en Dieetstyle Junior

Hallo Joke

 

Het is heel lastig om precies te vertellen waar het mis gaat. Bij afvallen is het natuurlijk belangrijk dat je minder calorieen eet dan dat je verbruikt. Maar als je te weinig gaat eten, gaat je lichaam extra zuinig om met de energie die wel binnenkomt waardoor het afvallen soms stagneerd.

 

Je geeft aan dat je volgens de berekeningen 2250 kcal per dag nodig hebt. Als je dan maar 1200 kcal eet op een dag, eet je bijna 50% minder dan je behoefte. Ik vind dit een forse beperking en zou adviseren iets minder streng voor jezelf te zijn. Dan is het voor de lange termijn ook beter vol te houden.

 

Als je wilt afvallen, raad je aan om daar de tijd voor te nemen. Vaak zie je als je met zo weinig voeding je gewicht wilt verminderen dat het gewicht er ook snel weer aanzit. Een eetpatroon op basis van de richtlijnen gezonde voeding is vaak veel effectiever op de lange termijn.

 

Heel veel succes en ik hoop dat je hier iets aan hebt. 

Als je meer vragen hebt kun je altijd contactopnemen via onze website.


Antwoord van Dieetadvisering Libra

Hallo Joke,

 

Als je te weinig energie binnen krijgt, gaat het lichaam in de spaarstand. Meestal niet al na een week maar na een langere periode van lijnen. Maar als je al heel vaak gelijnd hebt, schiet je lichaam sneller in de spaarstand. Het probeert dan met weinig kcal de dag door te komen. Snelle gewichtsstijgingen en dalingen hebben meestal te maken met vocht. Om een kilo vet af te breken, moet je 7000 kcal minder eten. Dat red je bij een normale voeding niet in één week. Heel erg met het gewicht bezig zijn geeft stress, ook dat kan dan indirect weer tot gewichtstijging leiden. Ook kan bijvoorbeeld zout eten, leiden tot gewichtsstijging (dit is dan ook vocht). Iedereen met een BMI > 27 kg/m2 is hier extra gevoelig voor!  Wat er bij jou precies aan schort, is moeilijk te zeggen. Ik raad je aan om een diëtist bij jou in de buurt te zoeken. Je kunt ook contact opnemen met Libra Dieetadvisering. Tel. 0566-651991/ 06-11276810. Of kijk op onze website. Succes!