Terug

Waarom altijd honger, zelfs na eetmoment?

Leonie

Beste heer/mevrouw,

 

Ik heb een vraag tbv mijn vriend.  Hij is 30 jaar, ongeveer 98kilo en 1,95 lang. Wanneer hij een maaltijd heeft gegeten, bijvoorbeeld ontbijt (4 bruine/volkoren boterhammen met beleg) dan heeft hij na een uur alweer honger. Ook wanneer hij bijv. Diner heeft gegeten (groente, vlees, aardappelen) heeft hij heel snel daarna weer honger.

 

Hij grijpt snel naar ongezonde snacks/eten tussendoor (bijv. Langs de Mac, chips, koek en candybars) Hij drinkt ook veel suikerhoudende dranken.  Hij zegt dat hij dit eten en drinken erg lekker vind. Hij werkt in de horeca en kan het zijn dat hij niks eet omdat het te druk is om pauze te nemen. Of dat als hij s'nachts klaar is dat hij dan een maaltijd neemt in de snackbar. Maar ook dan heeft hij heel snel weer honger.

 

Ik heb het idee dat zijn lichaam permanent hongersignaal afgeeft, omdat hij bijna geen vast eetpatroon heeft vanwege zijn werk. Alleen op zijn 2 vrije dagen heeft hij een beter eetpatroon. Hoe kunnen we dan doorbreken, waarbij rekening houdend dat hij op zijn werk niet altijd pauze heeft? Als hij s'nachts na het werk iets wilt eten, wat is dan de beste keuze? En wat moet hij op zijn vrije dagen eten om een meer verzadigd gevoel te krijgen?

 

Alvast bedankt voor de reactie.

 

Mvg Leonie


1 Antwoord

Antwoord van BeWust Diëtistenpraktijk - Bettina Wiersma

Hallo Leonie,

Ik denk dat het probleem zit in het feit dat je vriend erg onregelmatig eet. Door regelmatig te eten zorg je ervoor dat de verbranding goed blijft verlopen. Als de samenstelling van een maaltijd goed is dan kan het lichaam hier ongeveer 4 uur mee verbranden. Ga je echter maaltijden uitstellen dan gaat het lichaam zijn reserves verbruiken. Dit gaat hij ergens later tussendoor weer inhalen en daardoor heeft je vriend ook behoefte aan ongezonde snacks / zoetigheden. Dit heeft weer tot gevolg dat hij een snelle maar zeer korte verzadiging heeft. Hierdoor raak je in een vicieuze cirkel. Hoe vaker je zoete tussendoortjes eet hoe meer behoefte dat het lichaam hieraan krijgt.

De juiste samenstelling van een maaltijd: deel uit koolhydraten (graanproducten, rijst en aardappelen), deel uit eiwitten (vlees, vis kip, zuivelproducten), vezels (volkorenproducten en wat rauwkost) en kleine hoeveelheid vet.

Ik wens je veel succes met deze tips.

Voor meer informatie mag je me ook bellen: 06 25 00 29 52 of mailen: bewust.bw@kpnmail.nl

BeWust Diëtistenpraktijk

St.Pieterstraat 29  Kerkrade - Chevremont 

Groetjes,

Bettina