Linda
Ik heb een vraagje:
Ik ben net zwanger (nu 5 weken) en begin
me nu te verdiepen in "gezond eten tijdens je zwangerschap". Nu heb ik het idee
dat ik bepaalde stoffen te kort kom omdat ik een dieet volg (niet om af te vallen!). Ik eet namelijk niet hetgeen wat volgens
het voedingscentrum zou "moeten".
Zo eet ik bijvoorbeeld geen brood. Ik had
namelijk altijd erg veel darmklachten en deze klachten bleken samen te hangen
met het gebruik van koolhydraten. Ik heb een periode helemaal geen koolhydraten
gebruikt en daardoor zijn de klachten verdwenen. Inmiddels eet ik weer iets aan
koolhydraten, maar dat is mimimaal. Meestal blijft het bij een half portie
aardappelen/pasta/rijst bij de avondmaaltijd. 's ochtends eet ik fruit en 's
middags een salade, soep, een omelet of vis. Mis ik hierdoor belangrijke
voedingsstoffen (jodium?) nu ik zwanger ben?
Ook heb ik al jaren last van
koemelkintolerantie. Iets kan ik wel hebben, maar zeker niet te veel... Ik eet
af en toe geitenkaas en soms een half schaaltje yoghurt. Sojaproducten gebruik ik
niet omdat daar vaak suiker in zit (kan ik ook niet zo goed tegen) en ik ben
geen liefhebber van geitenyoghurt. Mis ik nu calcium?
Ik slik overigens wel
een multivitamine voor rondom de zwangerschap (prena fem van orthica), daar zit
dus ook wel iets in, maar is dat genoeg?
Ik hoor het graag!