Terug

Melk breekt de werking van ijzer af; geldt dat ook voor karnemelk?

Anton Gerrits

Melk reageert blijkbaar met ijzer zodat het ijzer uit bijvoorbeeld appelstroop of brood niet ten goede komt van het lichaam. Het wordt zelfs afgeraden om melk te drinken tijdens een dergelijk lunch.

Mijn vraag is of dat ook geldt voor karnemelk.  


1 Antwoord

Antwoord van Diëtistenpraktijk Inge Dillen

Beste Anton,

Het stofje dat verantwoordelijke is voor deze werking is calcium. Het klopt inderdaad dat de calcium uit de melk de opname van ijzer verminderd.
Echter is het wel belangrijk een onderscheidt te maken tussen de verschillende soorten ijzer die er zijn, namelijk heem en non-heem ijzer. Heem-ijzer komt vooral voor in dierlijke producten (zoals vlees(waren), non-heem ijzer voornamelijk in plantaardige producten (zoals aardappelen, brood en groenten).
Calcium remt de opname van non-heem ijzer niet of nauwelijks.

Uw vraag of het ook geldt voor karnemelk is dus ja, aangezien karnemelk ook calcium levert. Echter geldt dit ook weer alleen bij de opname van non-heem ijzer.

 Hopende uw vraag zo voldoende te hebben beantwoord.

Met vriendelijke groet,
Inge Dillen
Diëtiste

Diëtistenpraktijk Inge Dillen
T: 0653623545
E: dietiste@ingedillen.nl