Terug

Lactose intolerantie en gluten?

Rita

Mijn dochter van 4 heeft buikpijn. Altijd. De movicolon heeft het 3 jaar sterk verminderd, maar nu is het echt hevig. Eten lijkt ze wel eng te vinden. Altijd weer die buikpijn. Drinken was altijd melk met een beetje ranja, want ze lust geen melk maar het is gezond, dus dan maar zo. Tussendoor ranja of water. Sinds 2 weken eet ze speltbrood, en eten we suikerarm. Ook krijgt ze nog maar 1x per dag melk. Het bloedonderzoek geeft aan dat er geen allergie is en ook geen probleem met gluten. Voor 100% zekerheid zouden ze een darmbioptie moeten doen, en dat willen we niet. 

 

Als we gaan autorijden na het drinken van melk, spuugt ze na een uur de hele auto onder. Maar het speltbrood werkt als een trein. Kan ze toch lactose-intolerantie hebben? Dus met 2 weken minder melk, en 2 boterhammen van spelt, glutenvrij koek, suikervrij snoep, nog maar 2x over buikpijn geklaagd, maar de 1e keer was wel na het eten van roomijs. Ik zie wel verband  tussen gluten en lactise, maar ze heeft dus geen coeliakie. Kunt u mij helpen?


2 Antwoorden

Antwoord van Dietistenpraktijk Mirjam van Egmond

Geachte mevrouw,

of uw dochter inderdaad lactose-intolerantie heeft is zo niet te zeggen, u kunt het beste contact opnemen met uw huisarts en dit bespreken, mogelijk kan dan een test worden gedaan voor lactose-intolerantie (in het ziekenhuis) en krijgt u duidelijkheid. 

Indien er sprake is van een lactose-intolernatie, dan kunt u het beste een afspraak maken met een dietist die hierin is gespecialiseerd (woont u in of in de buurt van Bodegraven of Woerden, kunt u bij mij terecht).

Het gebruik van veel suiker, kan de klachten verergeren, suiker beperken is in meer opzichten een aanrader. Of speltbrood hierin een rol speelt is niet aan te geven, u heeft meerdere producten veranderd aan de voeding. Overigens bevat spelt gewoon gluten. Soms wordt spelt bij een tarweovergevoeligheid beter verdragen.

Ik hoop u voldoende te hebben geinformeerd, 

met vriendelijke groet, 

Mirjam van Egmond, dietist

0172-614225

dietistemirjam!gmail.com

www.slank4life.nl  

 

 


Antwoord van Vitalkinese

Ik kan me voorstellen dat een darmbiopt nemen erg belastend is voor zo'n kleintje en dat u kijkt naar andere mogelijkheden.

Ik sluit me aan bij mijn collega hierboven. Mocht er echter geen lactoseintolerantie uitkomen, dan kan het raadzaam zijn om toch eens 2 weken de melk weg te laten en kijken of de klachten nog minder worden.

Indien de klachten blijven raad ik clienten wel eens aan om bij ProHealth in Weert en intolerantie test te laten doen (Imupro 100 met 1 buisje bloed) . Uit dit onderzoek komt een schat aan informatie over 96 allergenen (IgG i.p.v. IgE) en is zeer aanvullend op het onderzoek dat u in het ziekenhuis heeft laten doen. Met dit als basis kan er een heel passend voedingsadvies voor uw dochter gemaakt worden.

Als u wilt kan ik u daarbij ondersteunen.

Gezonde groet,

Arianne van Hoften, Oosterhout

info@vitalkinese.nl