Terug

Koemelkproducten zonder lactose gezonder dan soja producten?

J. Brakenhoff

Mijn dochter van 6 heeft onderzoeken gehad in het ziekenhuis naar aanleiding van aanhoudende buikpijn en hoofdpijn. Een hele lichte mate van koemelkallergie kwam er naar voren. Op lactose intolerantie gaat ze nog getest worden. Sinds ik haar geen koemelk producten meer geef en daarvoor in de plaats soja producten en geitenkaas heeft ze nauwelijks meer buikpijn en hoofdpijn.

Ik verdiep me nu meer in alternatieven,maar vraag me af wat gezonder is om te geven: lactose vrije melkproducten of sojaproducten? Krijg je met soja producten alle vitamines en mineralen binnen die nodig zijn (oa. vit b12)? En daarnaast wil ik graag weten of een kind van 6 evt. ook lactase pillen mag gebruiken wanneer ze een keer wel producten met lactosen eet/drinkt? 


1 Antwoord

Antwoord van Dietistenpraktijk Mirjam van Egmond

Geachte mevrouw/heer Brakenhoff,

Ik adviseer u even te wachten tot dat u de uitslag heeft van de lactose intolerantie test en een duidelijke diagnose kan worden gesteld. Daarna kunt u een verwijsbrief vragen aan de behandelend arts of huisarts naar een dietist gespecialiseeerd in voedselovergevoeligheid (kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering).

Zij kan voor uw dochter een voeding samenstellen, waarbij zij geen te korten krijgt en ook niet onnodig producten worden weggelaten. 

 Mirjam van Egmond,

dietistenpraktijk Mirjam van Egmond, Bodegraven.