Terug

Is het verantwoord om het Prodimed dieet te volgen?

Kiwi

Graag wil ik 20 kg afvallen met dit of een ander dieet. Nu heb ik in een magazine gelezen dat je juist WEL koolhydraten nodig hebt voor je hersenen en dat teveel eiwitten kankerverwekkend zou zijn. Is het dan nog wel verantwoord om weken of maanden lang een eiwitrijk dieet te volgen?


3 Antwoorden

Antwoord van Foodles

Mijn excuses dat ik niet eerder heb kunnen reageren, ik wist niet dat er een vraag was. aNTWOORD OP DE VRAAG: De enige energiebron van je hersenen zijn koolhydraten. Dat klopt. Teveel eiwitten kankerverwekkend, is mij niet bekend. Wel wordt een teveel aan eiwitten omgezet in vet. Dus mijn visie is, een evenwichtige voeding is het verstandigst voor langdurig gebruik. Tijdelijk het prodimed dieet onder begeleiding van een diëtist kan echter geen kwaad, zij houdt alles goed in de gaten en past je dieet daar waar nodig tijdig aan.


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Het Prodimed dieet of een ander eiwitrijk dieet zoals PowerSlim is heel goed te doen onder begeleiding van een diëtist. De hersenen hebben idd glucose nodig, maar helemaal koolhydraat vrij eten dat kan niemand. Zelfs niet met een eiwitrijk dieet. Verder worden er vetzuren in je lichaam omgezet in stoffen die ook naar je hersenen gaan als energiebron.

 

Als je onder goede begeleiding Prodimed oid volgt, krijg je nooit teveel eiwitten binnen. Maximaal krijg je 1 á 1,2 g eiwit per kg binnen. Dit  is heel normaal. In ziekenhuizen wordt er vaak 1,5 g eiwit per kg lichaamsgewicht gegeven bij o.a. ondervoeding. Is ook prima en allemaal wetenschappelijk onderbouwd.

 

Ik hoop dat 't duidelijk is zo.

 

mvg

Sigrid vd Marel-Sluijter, diëtist


Antwoord van Dietistenpraktijk DDietist Amsterdam, The Holistic Dietician

Geachte heer, mevrouw,

 

Allereerst zou ik een dieet als Prodimed (eiwitdieet) niet adviseren. Uit onderzoeken is gebleken dat dieten (98% van alle dieten, zie onze website voor meer informatie) alleen maar

zorgen voor uiteindelijk meer overgewicht. Wanneer u het dieet zal starten, zal u afvallen en gemotiveerd zijn. Naarmate u langer dieet,  verzwakt de motivatie en wil het lichaam (de hersenen) de voedingsmiddelen die u voor zichzelf of het dieet  'verboden'  heeft. De meeste mensen komen na een dieet weer aan. Vaak weer zoveel dat het oude gewicht weer wordt bereikt of zelfs zwaarder worden dan voorheen.

 

Ik zal u aanraden om een gezond voedingspatroon aan te leren met voldoende beweging en dieten te vermijden. Dieten werken tevens verslavend. Waarom blijven er maar steeds nieuwe dieten komen, terwijl er al zat varianten op de markt zijn? Ze werken gewoonweg niet.

 

Naar mijn weet zijn eiwitten niet kankerverwekkend. Een overmatige hoeveelheid eiwitten wordt door het lichaam omgezet in vet (net als bij koolhydraten en vet). Eiwitten zorgen voor een verzadigende werking, je blijft langer vol. Bij koolhydraten blijf je minder lang verzadigd. Dit heeft te maken met de bloedsuikers en de insuline in het bloed. Koolhydraten met een lage GI (GI staat voor Glycemische Index: suikers, witbrood, witte pasta's, witte rijst, koek, etc) zorgen ervoor dat de bloedsuikers omhoog schieten. Het lichaam zorgt ervoor dat het hormoon insuline de suikers uit de bloedbaan haalt, zodat de bloedsuikers niet te hoog worden in de bloedbaan. Wanneer er teveel koolhydraten met een lage GI (koolhydraten zonder vezels) wordt genuttigd (dit kan ook door het nuttigen van vruchtensap, frisdrank, snoep etc.) komt er veel insuline vrij in de bloedbaan. Door de schommelingen in de bloedsuikers krijg je steeds een hongergevoel, waardoor je blijft eten. Een manier om dit tegen te gaan is door verandering aan te brengen in het voedings/bewegingspatroon en de juiste balans/combinatie te vinden.

Dietistenpraktijk DDietist kunt u daarbij helpen.

 

met vriendelijke groet,

D.Willemsen

 

Dietistenpraktijk DDietist
Gezondheidscentrum Hygiea 8
Hygieastraat 8
1076 RM Amsterdam
T: 0630005867
E: info@ddietist.nl
W: www.ddietist.nl
W: www.dedietist.com
KVK nummer: 51030284