Terug

Is een glutenvrijdieet gezond genoeg?

J. Lamers

Hallo,

 

Ik eet op aanraden van mijn huisarts geen gluten meer om uit te proberen of dat beter werkt vanwege darmklachten. Veel al geprobeerd, en werkt niet. Diagnose: spastische darmen. Nu lees ik op veel websites dat een glutenvrij dieet niet genoeg vitamines bevat. Je zou een jodiumtekort krijgen. Graag zou ik hier meer informatie over willen en waarmee ik het zou kunnen aanvullen?

 


1 Antwoord

Antwoord van BES - Diëtisten praktijk Imke Kitzen

Beste J. Lamers,

 

Wat vervelend voor u dat u last heeft van darmklachten. Spastische darmen kunnen heel vervelend zijn en helaas is er geen kant en klare oplossing voor. Vaak zijn bepaalde producten de boosdoener in het onstaan van de darmklachten. 

Een diëtist kan u helpen een volwaardig voedingspatroon te hanteren waarbij er bepaalde voedingsmiddelen geëlimineerd worden om zo te onderzoeken welke voedingsmiddelen de klachten zouden kunnen veroorzaken.

Wanneer u kiest voor een glutenvrij-dieet is het belangrijk om uw voeding onder de loep te nemen om een volwaardig voedingspatroon te behouden. Jodium is toegevoegd aan brood en door het elimineren van brood kan hierdoor inderdaad een tekort ontstaan. Op de website: http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/jodium/ is hier meer informatie over te vinden. Ik raad u aan om dit samen met een diëtist te bespreken. Deze kan dan kijken naar uw persoonlijke situatie en u advies geven wat bij u past.

 

Hopelijk heeft u wat aan mijn advies en succes met uw zoektocht.

 

Met vriendelijke groet,
Diëtist Imke Kitzen