Terug

Is de hoeveelheid creatine in haring hetzelfde ongeacht of het verse, zoute, zure of blik is?

Anton Gerrits

Er zit blijkbaar 6-10% creatine in haring, die goed is voor spierherstel na krachttraining, maar ik kan me voorstellen dat het verschillend is voor de verschillende vormen waarin ze te koop zijn; hoe zit dat?


3 Antwoorden

Antwoord van Diëtistenpraktijk M.C.M. Langedijk

Dat is een goede en moeilijke vraag! Deze vette vis is in principe juist vet en dus niet eiwitrijk. Ik verwacht eigenlijk niet dat door een bepaalde bereiding, zoals roken, inblikken, zouten, het percentage aan eiwit veranderd. Wel kan het zijn als je iets 'droogt', bijvoorbeeld gerookte vis,  de hoeveelheid vocht verminderd en er dus relatief meer eiwit in zit.  Let op het zoutgehalte in haring, dat is echt heel hoog!

Ik zou adviseren melkproducten, vlees en (beperkt) kaas te gebruiken voor spierherstel. Daarnaast.. overdrijf de inname van eiwit niet!


Antwoord van Anton Gerrits

Dank voor je antwoord, maar ik vraag nergens iets over eiwit! De vraag gaat over creatine.... en die heeft naar mijn mening een heel andere (veel betere) werking op spierherstel dan jou suggesties.


Antwoord van Diëtistenpraktijk M.C.M. Langedijk

Hoi

 Ja, je hebt gelijk; ik heb geen idee hoeveel creatine er in vis zit; ik ging er eigenlijk van uit dat je graag vanwege sporten eiwitrijk zou willen eten. Van creatine zijn er toch nog wel wat vraagtekens over het gebruik er van tijdens sport, maar ik weet dat het veel wordt gebruikt. Het is misschien handig om bij een van de sportdietisten de vraag te stellen en misschien meteen je hele voeding door te nemen. Er is een speciale website gemaakt door het netwerk voor sportdietetiek.