Terug

Hoe werkt een consult bij een diëtist?

Caroline

Ik overweeg af te gaan vallen onder begeleiding van een diëtist (in de hoop dat ik eindelijk mijn streefgewicht haal en kan behouden). Mijn verzekering vergoedt 4 behandeluren. Maar is dat wel voldoende? Hoe frequent moet je een diëtist bezoeken? En hoe ziet de begeleiding er dan uit? Ik heb echt geen idee. Kunt u me daar meer over vertellen?

 

Alvast bedankt!

 

Groeten, Caroline


1 Antwoord

Antwoord van Praktijk voor voedings-en dieetadvies, Moniek Westerman

Beste Caroline,

Het is helaas een feit dat we niet altijd zoveel tijd hebben dan dat we zouden willen. Toch moeten we het ermee doen, en dat lukt meestal ook wel. Als je voor het eerst in - pakweg - september van het jaar komt, dan is er wel een gevoel van rust. We nemen dat ruim de tijd voor de intake (dat doe ik sowieso altijd wel) en kunnen elkaar dan vrij regelmatig zien - tot de 4 uur op is in december. Daarna is er een volgend jaar, met weer 4 uren - en kunnen we de behandeling voortzetten. Ik doe het graag zo - want het is van belang dat ook op de wat langere termijn nog regelmatig contact is. Ook wanneer het eigenlijk goed gaat - hou ik het graag nog een tijdje in de gaten. Zeker een 'jaar rond' zodat we alles een keer meemaken: vakantie, kerst, verjaardagen etc. Voor mensen die in het begin van het jaar komen en (eigenlijk) meer tijd nodig hebben probeer ik me ook zo goed als kan in te zetten. Er is altijd wel een mouw aan te passen - soms kan iemand ook een aantal consutlen zelf betalen - maar dat gebeurt alleen in overleg en als iemand dat graag wil.

 

Hoe frequent u een dietist moet bezoeken hangt natuurlijk erg af van de afspraken en van de vraag waarmee iemand komt. Ik kan afspraken van 15 min. maken en van 30 of zelfs 45 minuten. 

Weet je, alles is eigenlijk mogelijk. Ook consulten per email tussendoor ! 

 

Begeleiden zie ik vooral als heel goed luisteren - aanmoedigen om de ingeslagen weg vol te houden, veranderingen voor te stellen als me dat goed lijkt . Je leeft als dietist nauw met iemand mee - en omdat iedereen zo anders is, krijgt iedereen ook echt een individueel advies ! Verder gebruik ik ook de methode van motivational interviewing - zodat we echt op jou situatie en (on)mogelijkheden ingaan.

 

Ik hoop dat ik zo je vraag heb kunnen beantwoorden - kom vooral gewoon eens kennismaken !

 

Met vriendelijke groeten, Moniek