Terug

Herstel van een evenwichtige darmflora

Hallo,

Eind februari ben ik tijdens mijn reis in Nepal ziek geworden, het bekende buikloop, 2 maanden later lag ik uitgedroogd met een bacteriele infectie in het ziekenhuis (ondertussen ben ik 10 kilo afgevallen).

Nu ruim 3 maanden later ben ik nog steeds aan het herstellen. Mijn darmflora is totaal uit balans. Het gaat stukken beter en uit de onderzoeken in Nederland komt dat ik een bacteriele infectie heb gehad en het syndroom van Gilberts.

Het onderzoek is gesloten.

Het probleem is dat ik moe blijf, mijn darmen onrustig zijn en er dagen bij zijn dat ik totaal geen eetlust heb.

Nu snap ik dat ik aan het herstellen ben van een enorme aanslag op mijn lichaam maar ondertussen weet ik niet meer wat ik wel en het beste niet kan eten.

Wat raden jullie aan? Wat kan ik beter uit mijn voeding schrappen en wat zijn voedingsmiddelen waar ik energie van krijg?

 

Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag,

 

MVG Linda


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Linda,

 

Wat vervelend dat je reis moet eindigen met een lange periode van ziek zijn.

Ik zal proberen je van een goed advies te voorzien, al denk ik dat het in jouw geval zeker de moeite loont om een afspraak te maken bij een diëtist bij je in de buurt om dit verder te bespreken.

Allereerst is het van belang om goed te eten. Gezond en voldoende, zodat je aan kunt sterken.

Wat verstaan wordt onder gezonde voeding wordt samengevat in de Richtlijnen Goede Voeding. Je kunt informatie over deze richtlijnen vinden op de site van het Voedingscentrum. Ook informatie over de schijf van 5 kun je hier vinden die nuttig is voor jou.

Probeer regelmatig te eten. Sla geen maaltijd over en eet ook iets tussen de maaltijden door.

Als je geen eetlust hebt, gebruik kan meerdere kleinere porties verdeeld over de dag.

Het gebruik van pre- en probiotica heeft een positief effect op de toename van gezonde bacteriën in de darmen.

Prebiotica is een verzamelnaam voor de onverteerbare delen in de voeding. (oligosachariden of voedingsvezels) Die krijg je binnen door veel groente, fruit en granen te gebruiken. (vooral ui en artisjok). Aan sommige producten zijn prebiotica toegevoegd zoals Coolbest Vitaday en LacPure)

Probiotica kun je makkelijk binnenkrijgen door gebruik van Yakult, Actimel en andere producten waar de zogenaamde bifidus- of melkzuurbacteriën aan toegevoegd zijn.

 

Ik hoop dat ik je hiermee een eind op weg geholpen hebt.

 

Met vriendelijke groet,

 

Angela van Eijnsbergen, diëtist