Terug

Heeft u tips voor mijn kind met overgewicht?

Monique Wienk

Goedemiddag,

 

Mijn dochter van 8 heeft aanleg om dik te worden en ze is momenteel ook te dik. Ze weegt circa 45 kg. en dat is veel voor haar leeftijd. Ik wil met haar aan de slag om dit te begrenzen, maar een dieet vind ik zo heftig voor haar. ik wil niet dat het haar leven gaat beheersen. Ze is een echt buitenkind. Ze beweegt dus veel. Ze rijdt paard (2 keer per week), ze zit op voetbal (2 keer training, 1 keer wedstrijd). Ze fietst naar school. Qua eten; ze is een goede eter en lust best veel. Ze ontbijt 's ochtends met 1 boterham met vleeswaren, fruit naar school met ranja, 's middags 2/3 brood, tussendoor koekje en 's avonds ruim portie. Ze is dol op chips en patat, maar dat krijgt ze natuurlijk niet dagelijks. Ze kan wel veel eten als het aan haar ligt. Hoe kan ik dit begrenzen? En haar toch het gevoel geven dat ze niet hoeft te lijnen? Hebt u tips?

 

Kunt u mij antwoorden op mail mwienk@planet.nl


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Hallo Monique,

 

Ik zou de nadruk (blijven) leggen op beweging en sport. Zelf heb ik heel veel kinderen met overgewicht begeleid die al veel aan sportbeoefening deden. Toch hielp het bij hen om gericht conditietraining daarnaast te doen. Het is dus vervelend om te noemen, maar mogelijk heeft uw dochter nog meer beweging nodig dan ze al doet omdat het lichaam vanuit zichzelf een trage ruststofwisseling heeft.

 

Verder adviseer ik u om uw dochter minimaal 2 sneden brood te laten eten bij ontbijt. 1 snee brood is echt veel te kort. De ranja zou ik suikervrij maken (Slimpie of Burg Light limonade of iets als Crystal clear). In de middag 2 sneetjes brood en uit school geen koek (het blijft een tussendoortje en geen gezond basisvoedingsmiddel). Fruit of kwark is prima voor tussendoor in de middag. Patat of gebakken aardappelen kun je best 1 x per 2 weken eten, maar dan als warme maaltijd. Daar hoort dan wel groente en een stukje vlees/vis of kleine snack (kroket, 2 knakworsten) bij. Eventueel magere sauzen (ketchup/curry)

 

Het is het beste om een heel vast eetpatroon aan te houden; dat wil zeggen dat u een goede regelmaat aanhoudt en heel duidelijk de grens aangeeft wat ze mag en wat ze niet mag. Ik zou afspraken maken met haar over hoe vaak ze chips of ander lekkers per week mag. Dan is dat geen discussiepunt meer maar een onderlinge afspraak waar u zich beiden aan houdt.

 

Veel succes!

 

Ingeborg Schoof, dietist Alimentum


Antwoord van Dietistenpraktijk Gea Fegel

Maak een afspraak en breng een verwijzing van de huisarts mee, dan kunnen wij samen kijken wat er aan de hand is en wat er aan te doen is.