Terug

Gewichtstoename door medicatie?

a-a

Sinds ongeveer 10 jaar lijd ik aan hevige (psychotische-depressies).

Vanaf die tijd gebruik ik behoorlijk wat medicatie met als bijwerking onder andere gewichtstoename.

Stoppen of minderen kan niet. Ik ben nu in ongeveer 10 jaar meer dan 35 kilo aangekomen.

 

Ik heb diverse pogingen onder begeleiding van een dietist gedaan.

Soms met moeite (en langere periode) een paar kilo eraf.

Het zit er echter zo weer aan.

Wat sport betreft ga ik zwemmen 1xpw en fitness (dit vind ik niet leuk) 1xpw en wat wandelen.

Als het slechter met mij gaat ben ik ook niet actief, lukt dan ook echt niet.

Diverse soorten afslankpillen en gels gebruikt. Zijn er wel pillen die echt helpen, of helpen deze alleen maar voor de leveranciers om hun bankrekening te spekken?

 

Kunt u adviezen geven?

Op gebied van andere manier van lijnen (begeleiden) en of sporten.

Op medisch gebied (medicatie tegen overgewicht)!!??

 

BVD,

 

A-A

 


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Als je medicatie gebruikt waarbij een bijwerking gewichtstoename kan zijn, kun je vragen aan de voorschrijvend arts een alternatief kan aanbieden voor het medicijn dat je nu gebruikt dat die bijwerking niet heeft. Is er geen alternatief dan zal het altijd lastig zijn om je gewicht te beheersen. Stel dan een realistisch doel voor jezelf.

Wel moet ik erbij vermelden dat ik me afvraag of die 35 kilo meer in 10 jaar door de bijwerkingen alleen komen. Vaak kom je eenmalig door die medicatie een aantal kilo aan, maar blijft het gewicht daarna stabiel bij een gezond voedingspatroon. Ik ben dus van mening dat je flink wat kilo's kwijt kunt raken als je gemotiveerd en gedisciplineerd bent. 

Als emotioneel eten (eten uit troost, als beloning etc.) een onderdeel van je voedingspatroon is, dan moet je daar ook op gecoached worden.

Hiervoor heb je wel begeleiding nodig. Niet alleen van een diëtist, maar ook van een psycholoog, zeker gezien je situatie. Een gezond voedingspatroon gaat niet over wat je wel en niet moet eten, maar ook hoe en wanneer je eet.

Bewegen is erg belangrijk, maar je moet het wel leuk vinden. Als je zwemmen leuk vindt en fitness niet, kun je beter 2 x pw gaan zwemmen, zodat je ook een motivatie hebt om te sporten als het een keer minder met je gaat.

Met voeding werkt dat precies zo.

Als je eet wat je vindt dat je zou moeten eten, ben je verkeerd bezig.

Eet vooral wat je lekker vindt en eet met mate en verstand. Alleen zo houdt je voldoende motivatie.

Afslankpillen of gels werken vaak niet. Zonde om daar geld aan uit te geven. Een wondermiddel bestaat nog steeds niet.

Qua medicatie zijn er wel middelen op de markt die de vetopname verminderen of de eetlust remmen. Echter, ik kan niet oordelen of die middelen tegelijk met je andere medicatie is in te nemen. Hiervoor moet je je arts raadplegen. Ook deze medicatie vallen niet onder wondermiddelen en hebben vaak vervelende bijwerkingen.

Belangrijkste is om te bepalen, in achtneming van je situatie, wat er haalbaar is en daarvoor de juiste begeleiding te zoeken.