Terug

Diarree incontinentie?

Maya

Een familielid van boven de 80 heeft met regelmaat diarree die niet tegen te houden is. Dit beperkt haar leven behoorlijk. Er zijn geen medische oorzaken gevonden. Incontinentieluiers is niet echt een oplossing. Ik vermoed dat het aan haar voeding ligt. Wat kun je beter wel en niet eten om ontlasting van een normale consistentie te bevorderen?


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Maya,

 

Bij permanente, chronische diarree, is het van belang veel voedingsvezels te eten, omdat vezels vocht binden. Daardoor wordt de ontlasting wat steviger. 

 

Adviezen: 

Drink veel, twee tot drie liter per dag, maar in kleine hoeveelheden tegelijk. Bijvoorbeeld bouillon (van een blokje of zelf getrokken), slappe thee met een lepeltje honing of druivensuiker, bron- of mineraalwater zonder prik. Appelsap, perensap en druivensap zijn niet geschikt. Om vocht en mineralen weer aan te vullen kunt u een ORS-oplossing drinken. Dat is een oplossing met zouten. Zakjes met poeder voor ORS-oplossing zijn verkrijgbaar in de apotheek. Probeer weer wat te eten zodra u daar zin in hebt. Gebruik voedsel waar u trek in hebt en dat goed valt. Pas in eerste instantie op voor melk en melkproducten en suikerrijke voedingsmiddelen, zoals fruit, snoep en zoete nagerechten. Eet niet te veel vet en vette producten. Eet bij buikklachten kleine porties.

 

Wanneer u nog vragen heeft, dan help ik u graag.

 

Met vriendelijke groet,

 

Sanne Lunenburg - Diëtist