Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Terug

Als vegetariër sneller een vitamine B12 tekort?

Manon

05-06-2012 | 09:04

Sinds een tijdje ben ik vegetariër en heb laatst een artikel gelezen over een vitamine B12 tekort. Nu heb ik een aantal vragen:

 

- Wanneer heb je een grotere kans op een vitamine B12 tekort?
- Hoe weet je dat je een tekort hebt?
- Is internet een goede bron om vitamine B12 te kopen?
- Wanneer weet je dat je te maken hebt met valse vitamine B12?
- Is voeding alleen genoeg of moet je altijd supplementen slikken?

Groeten,

 

Manon


  

1 Antwoord

Antwoord van Dietist Samira
06-06-2012 | 09:06

Beste Manon,

Goed dat je deze vraag stelt, hartelijk dank!

- Wanneer heb je een grotere kans op een vitamine B12 tekort?

als je helemaal geen vlees, vis, kip of melk (producten) eet.


- Hoe weet je dat je een tekort hebt?

Vermoeidheid of bloedarmoeder kunnen lichamelijke tekenen zijn van een lage vitamine B12. Echter kun je dit ook goed meten door middel van bloedonderzoek. Vraag je huisarts voor de zekerheid om een vitamine b12 -bloedtest.


- Is internet een goede bron om vitamine B12 te kopen?

Zelf experimenteren met vitamine b12 raad ik niet snel aan, check eerst je vitamine b12-status in het bloed en aan de hand daarvan zal de huisarts jou adviseren over de hoeveelheid die je moet innemen.


- Wanneer weet je dat je te maken hebt met valse vitamine B12?

Wanneer de lichamelijke klachten alsmaar niet overgaan en het risico op een tekort toeneemt, raad ik aan toch naar de huisarts te gaan.


- Is voeding alleen genoeg of moet je altijd supplementen slikken?

Dit hangt van de hoeveelheid vitamine B12 in het lichaam. Daarom is meten = weten en is een bloedtest belangrijk. Waarom het vitamine B12-gehalte in het bloed niet heel erg laag is, kan dit met voeding prima verholpen worden. Maar een ernstig tekort heeft echter wel suppletie nodig, naast de voedingsadviezen.

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geinformeerd.

Als je nog vragen hebt, kun je gerust contact opnemen.

Een gezonde groet,

Samira Bourlaleb-Toub