Artikel afbeelding

8 natuurlijke voedingsmiddelen die obstipatie verhelpen

Ervaar je al langere tijd obstipatie en klachten zoals buikpijn en harde ontlasting? Heb je al veel geprobeerd, maar heeft nog werkelijk niets geholpen? Start met het gebruik van de voedingsmiddelen uit dit artikel, hiermee ga je jouw obstipatie verhelpen.

Obstipatie is vervelend en belemmert je in het dagelijkse leven. Tijd om daar dus afscheid van te nemen. Onderstaande voedingsmiddelen zijn geheel natuurlijk en een mooie aanvulling op jouw huidige voedingspatroon. Het is wel belangrijk om te weten dat de rest van je voedingspatroon misschien ook eens onder de loep genomen moet worden. Als je benzine in een dieselauto stopt zal deze ook niet werken. Wij hebben voeding nodig, geen vulling!

Goed we beginnen met:

1 Troebele appelazijn

Appelazijn werkt ontzettend goed op een lege maag. Het werkt ook nog eens ontgiftend, waardoor je wat afval uit je lichaam opruimt. Ik heb het hier niet over de appelazijn die je bij de AH of JUMBO koopt, maar een troebele appelazijn bij een gezondheidswinkel. Ik laat je even een voorbeeld zien, dan weet je waar ik het over heb. Bekijk hier een troebele appelazijn.

Onderop de fles drijft nog van alles rond en dat is perfect. Levende bacteriën, dat hebben we nodig om jouw darmen op gang te krijgen. Gebruik elke ochtend 1-2 eetlepels appelazijn. Verdun dit even met een half glas lauwwarm water anders is het niet te drinken. Direct na het opstaan en minimaal 30 minuten voordat je het ontbijt nuttigt.

2 Kombucha

Kombucha is een drank om jouw darmen, je immuunsysteem te versterken. Dat is nodig, want het werkt niet zoals het nu zou moeten. Een beetje aandacht verdienen je darmen dan ook wel. Kombucha bevat ook levende bacteriën waar onze darmen goed op werken. Drink elke dag een half glaasje voor de maaltijd. Kombucha is ook te verkrijgen bij gezondheidswinkels. Bekijk hier hoe het eruitziet.

Kies wel voor de variant uit de koelkast die staat bekend om zijn beste werking.

3 Gedroogde pruimen

Gedroogde pruimen zijn bijna overal verkrijgbaar. Makkelijk, lekker en zoet. Denk niet na over de hoeveelheid suikers op het moment dat je bijvoorbeeld aan het afvallen bent. Je gaat namelijk niet afvallen als je darmen niet werken. Vind je pruimen niet lekker dan kun je eventueel ook kiezen voor gedroogde dadels, vijgen of abrikozen. Neem ongeveer 6 gedroogde pruimen per dag, voor of na de maaltijd.

4 Zaden (Vlozaad en Lijnzaad)

Zaden zoals vlozaad en lijnzaad bevatten onoplosbare vezels die ervoor zorgen dat je ontlasting dikker of dunner wordt gemaakt. Ze transporteren als het ware de ontlasting naar buiten, ook als je obstipatie ervaart. Onoplosbaar betekent dat ze alleen dienen als transporteer en het lichaam weer verlaten. Zonder onoplosbare vezels verloopt het allemaal wat stroever. Gebruik 1-2 eetlepels door een (plantaardige) yoghurt of schaaltje havermout.

5 Kiwi

Ja gewoon een stuk kiwi. Wie had dat gedacht? Kiwi is een fruitsoort die ontzettend veel vezels bevat. Banaan overigens ook, maar dat werkt weer averechts, wanneer je obstipatie ervaart. Kiwi helpt juist bij het verhelpen van obstipatie. Er zijn zelfs mensen die een kiwi met schil opeten. Ik moet er niet aan denken, maar daar zitten wel de meeste vezels in. Dus als je de schil lekker vindt kun je deze opeten. Let op dat je niet meer dan 2 stuks fruit per dag eet in verband met de hoeveelheid suikers.

6 Koffie

Een bakje bonen koffie werkt vrijwel direct tenzij je enorme obstipatie ervaart. Niet iedereen houdt van koffie, maar als je van koffie houdt is het zeker een mooie aanvulling. Veel mensen denken dat koffie niet gezond is. Weet dat het helemaal oké is om koffie te drinken, met mate 2-3 bakjes per dag. Koffie geen positieve en minder positieve eigenschappen, daar schrijf ik binnenkort meer over. Houd de voedingstips pagina dan ook goed in de gaten.

7 Verhoging vetinname

Ja meer VET! De meeste mensen gebruiken simpelweg gewoon echt te weinig vet in hun voeding. Vaak omdat de overtuiging aanwezig is dat vet ongezond is. Het tegendeel is waar en als je het niet gelooft dan ga je het maar uitproberen en ervaar je het vanzelf. Je lichaam is jouw leidraad en niet de informatie van internet of de mensen om je heen. Gebruik vanaf vandaag bij elke maaltijd 1-2 eetlepels vet. De vetten: roomboter, kokosolie, lijnzaadolie, walnotenolie en olijfolie zijn geschikt, de rest kun je beter vermijden.

8 Meer water en citroen

Meer water zal je vaker gehoord hebben. Toch ga ik het je nog een keer vertellen, drink meer water. Gebruik minimaal 2 liter water op de dag. Knijp af en toe eens een citroentje uit in je water voor de smaak. Dit werkt ook ontgiftend en bevordert jouw darmwerking.

Ik hoop dat je direct aan de slag kunt met het verhelpen van jouw obstipatie. Weet wel dat het even tijd nodig heeft. Na een aantal dagen tot 2 weken ervaar je de gewenste resultaten.

Ik wil graag van jou horen of dit artikel waardevol was, laat hieronder dan ook een reactie achter!

Pss: geen resultaten na twee weken dan is het tijd om je voedingspatroon en je huidige leefstijl onder de loep te nemen, want ook stress, emoties en weinig beweging speelt een rol. Bedenk dat het je leven echt veranderd, dus bespaar hier zeker geen tijd en geld op.

Op February 24, 2021