Artikel afbeelding

Hoe kan een diëtist jou helpen?

De diëtist is een specialist op het gebied van voeding en gezondheid. Veel mensen denken bij een diëtist aan afvallen, maar dit is lang niet het enige waarbij een diëtist kan helpen. Omdat een diëtist alles weet van het effect van voeding op het lichaam, kan een diëtist oplossingen bieden bij vele andere klachten. Zo kunnen klachten verdwijnen en kunnen ziektes zelfs worden omgekeerd, door het eten van de juiste voeding.

Afvallen en aankomen

Natuurlijk helpt een diëtist als je wilt afvallen, maar ook als je wilt aankomen. Bij het afvallen zal de diëtist op zoek gaan naar een nieuw voedingspatroon, en zal je daarnaast kunnen blijven coachen totdat je je streefgewicht hebt bereikt. Doordat je door gezond te eten zult afvallen, is het niet moeilijk om je gewicht te behouden.

Wanneer je wilt aankomen in gewicht, kan de diëtist je ook helpen om dit op een juiste en gezonde manier te doen. De diëtist gaat met je op zoek naar de juiste oplossing, zodat je makkelijker aan kunt komen en de juiste voedingsstoffen binnen zult krijgen.

Gedragsverandering

Wil je afvallen of aankomen, of is een ander voedingspatroon nodig om andere klachten te verlichten? Het kan dan zijn dat je moeite hebt met het aannemen van een nieuw gedragspatroon. Een diëtist kan je ook daarbij helpen. Dit is vaak de reden dat het mensen niet lukt om zelfstandig het gestelde doel te bereiken, en waarom de diëtist dan juist het verschil kan maken.

Ook wanneer je geen klachten hebt, maar het lastig vindt om een goed voedingspatroon te volgen, kan een diëtist je bijstaan. De diëtist zal kijken wat er verbeterd kan worden aan je huidige voeding, en geeft je duidelijke antwoorden op al je vragen omtrent gezonde voeding.

Maag- of darmklachten

Maag- en darmklachten zijn vervelend, maar kunnen door het eten van de juiste voeding verminderen. Je klachten kunnen voortkomen uit een voedingsintolerantie, een darmziekte, het prikkelbare darmsyndroom of door een simpelweg verkeerd voedingspatroon voor jouw lichaam. Doormiddel van de juiste aanpassingen aan je voedingspatroon of het kiezen van een passend dieet kunnen de klachten verminderen.

Eetstoornissen

Ook bij een eetstoornis kan een diëtist je helpen om je eigen controle terug te winnen en je angsten te overkomen. Door het nauwkeurig opstellen van eetlijsten helpt de diëtist je op een gezonde manier af te vallen of aan te komen, en het gezonde gewicht en eetpatroon te behouden na het behalen van het doel.

Maagverkleining

Om een maagverkleining te mogen ondergaan, moet je eerst onder begeleiding van een diëtist zijn geweest. Zo kun je je voorbereiden op een gezond voedingspatroon dat je een leven lang kunt volgen, voor en na de maagverkleining.

Hoog cholesterolgehalte

Een te hoog cholesterolgehalte kan veroorzaakt worden door vele factoren: slechte voeding, weinig beweging, genetische factoren of veel stress.

Sporter

Ben je een (top)sporter en wil je meer uit jezelf halen? Het optimaliseren van je voeding kan dan veel doen. De diëtist kijkt met je naar wat je lichaam nodig heeft om nóg beter te presteren en sneller te herstellen na je inspanningen.

Diabetes

Wanneer je diabetes hebt, is het van belang om lichamelijke inspanningen in balans te brengen met de koolhydraatinname en benodigde medicatie. Zo kan het bloedglucosegehalte zo goed mogelijk gestabiliseerd worden.

Kinderen met overgewicht

Overgewicht bij kinderen komt steeds vaker voor. Uiteraard kan er niet vroeg genoeg begonnen worden met het aanleren van een juiste levensstijl. Wanneer je kind te zwaar is voor zijn of haar leeftijd, kan het erg lastig zijn om de juiste aanpassingen te maken in de levensstijl en het voedingspatroon van je kind. Een diëtist helpt daarbij.

Ziekenhuis of ziekte

Wanneer je bent opgenomen in het ziekenhuis, je klaarmaakt voor een operatie, last hebt van een ziekte, of last hebt van bijwerkingen na medicatie kan het soms fijn zijn om extra aandacht te krijgen omtrent je voeding. Een diëtist of arts kan je dan helpen om te kiezen voor de juiste voeding. Zo kun je zo sterk mogelijk een operatie ingaan of snel herstellen na bijvoorbeeld een chemokuur.

Op August 16, 2018