Na liposuctie worden nieuwe vetcellen wakker

Liposuctie lijkt de meest radicale en doeltreffende manier om van je vetrollen af te komen. Toch blijkt het gewichtsverlies niet blijvend.

Weg met dat moeizame, langzame lijnen, dat meestal toch geen effect sorteert omdat de uitgehongerde vetcellen in het lichaam ons, met subtiele hormonale signalen, uiteindelijk tóch verleiden om meer te eten, zodat we binnen pakweg een half jaar weer op ons oude gewicht zijn.

Nee, dan liposuctie! Het doet gruwelijk veel pijn, maar je bent in één keer van die kleine hongerlijertjes verlost. Voor eeuwig slank! Zo lijkt het.

Vandaar dat duizenden vrouwen de ingreep hebben ondergaan, en nog jaarlijks ondergaan. Maar klopt het ook? Hoe lang duurt het effect van liposuctie? Teri Hernandez en Robert Eckel van de Universiteit van Colorado hielden een grote groep vrouwen die liposuctie hadden ondergaan geruime tijd in de gaten, en maten daarbij regelmatig, en uiterst nauwkeurig, met behulp van speciale scantechnieken, de vetvoorraden en vetverdeling in hun lichaam.

Oude gewicht
Ze kwamen tot een bepaald ontnuchterende conclusie. Het gewichtsverlies blijft ongeveer een jaar in stand. Tegen die tijd zijn de vrouwen weer op hun oude gewicht. Het lichaam, zo lijkt het, laat zich niet bedotten. De vetcellen die het in één klap is kwijtgeraakt, worden niet opnieuw aangemaakt, maar andere vetcellen worden gewoon nóg meer volgestopt, of hormonaal wakker gekust.

Het ‘nieuwe vet’ werd opgeslagen boven in de buik, in de bovenarmen en de schouders. ‘Het feit dat het vet terugkeert’, aldus Eckel, ‘geeft aan dat de hoeveelheid vet in ons lichaam strak gereguleerd wordt, door een mechanisme dat we nog niet kennen. We denken dat het brein op de een of andere manier ‘weet’ hoeveel vet er in het lichaam is, en hoeveel er moet zijn, en dat het op subtiele wijze de vetvoorraad organiseert.’ Hij vermoedt wél dat deze ‘gewenste voorraad’ niet alleen een kwestie is van genen maar ook van het eetpatroon in de eerste levensjaren. ‘Vandaar dat het voorkómen van overgewicht zo belangrijk is.’

Hernandez benadrukt dat ze liposuctie niet afwijzen: ‘Liposuctie is niet bedoeld om gewicht te verliezen maar om de contouren van het lichaam te verbeteren. Ook al keerde het vet terug, die verbetering ging niet verloren. De vrouwen die meewerkten waren en zijn heel blij met het resultaat.’

Bron: De Pers

Op June 10, 2011